To je zelo osebno besedilo…

**To sem napisal med 10 dnevno meditacijo lansko leto, 2018**
.
To je zelo osebno besedilo. O tem lahko pišem samo zato, ker sem to sam doživel. Sporočilo ni ne pozitivno, ne negativno. Preberi si ga brez predsodkov. Mogoče v njem najdeš resnico in se z njim poistovetiš.
.
Za vsako srečo se skriva nesreča.
.
Naj bom odkrit. Življenje je polno nesreče. Ne želim biti črnogled, vendar v trenutku, ko sprejmemo to resnico, dobimo moč, da nesrečo spremenimo v srečo.
.
Vsi bi morali živeti mirno, srečno, prijetno in optimistično življenje. Že ko smo se rodili, se je porod začel z nesrečo. Nato je celo življenje polno nesreče. Nesrečne bolezni, nesrečno težkega poroda, nesrečne starosti, nesrečne lakote. Nesrečnih stvari, ki se dogajajo in nam niso všeč. Nesrečnih stvari, ki se ne zgodijo, pa so nam všeč. Celo življenje je polno nesreče in želimo ji pobegniti. Ampak pobegniti ne moremo nikamor, saj bomo povsod našli samega sebe.
To je moj pogled na to, zakaj nesreča sploh obstaja, kako se ji izogniti in živeti polno, srečno, mirno in harmonično življenje.
.
Pred desetimi leti sem se ponovno rodil po grozni prometni nesreči. Tako hitro je minil ta čas. Kaj sem se med temi desetimi leti naučil?
.
Danes je 5. dan moje 10-dnevne meditacije in posta. Čutim energijo, ki mi kroži okrog telesa. Občutki so neprestani. Če se nanje ne odzovem, jih lahko opazujem, kako se pojavljajo in izginjajo. Čutim lahko spremembe na globoki fizični ravni. Kmalu bom šel še globje. Um je miren in mi razkriva seme, ki se je zasejalo. Brez odziva se opazujem, ko se misel pojavi.
.
Vse se začenja na ravni uma. Vsa vokalna in fizična dejavnost je odraz uma.
.
Telo je lahko tempelj ali ječa. Dobro skrbi za svoje telo in kaj vanj daješ. Če ne boš dobro skrbel zanj, boš obsojen na nesrečo.
.
Da bi dosegel višjo zavest, moraš začeti na površju telesa. Da bi razumel zakone narave, se moraš zazreti vase.
.
Um je lahko čudovito orodje, če ga uporabljamo ustrezno. Nestreniran in nediscipliniran um je destruktiven: samodestruktiven.
.
Vse se začne pri umu, v njem prebivajo vsi zakoni narave. Nečistemu umu bo sledila nesreča. Čistemu in zdravemu umu bo sreča kot senca sledila povsod, kamor boš šel. Vsi rezultati v življenju so proizvod uma. Sadovi, ki jih obrodi, so odvisni od semena, ki se je zasejalo.
.
Ne govorim o intelektualnem umu.
.
Ti si gospodar, tvoj um je suženj. Dokler bo um igral vlogo gospodarja, bo tudi gospodar verjel, da je sam suženj.
.
Vsak odziv ustvarja občutek. Odzivi so kot globoki odtisi. En ali dva odziva sta kot risanje črte v pesek, ki se jo da hitro izbrisati in odstraniti. Večkrat, kot se odzovemo, bolj globoko črto klešemo v skalo. Lahko traja celo življenje, da se skalo ponovno zgladi. Imaš prava orodja za to?
.
Ne gre za to, da bi dosegli to ali ono. Gre za to, da bi bili svobodni. Tako svobodni, da bi lahko plesali, kot da nas nihče ne gleda. Tako svobodni, da bi lahko peli tako, kot da nas nihče ne posluša. Tako svobodni, da bi se lahko izražali brez strahu, da nas bodo obsojali. Tako svobodni, da bi lahko ljubili svobodno in brezpogojno. Svoboda biti.
.
Če bi živeli 100 let, bi lahko opazovali 36.524 sončnih vzhodov in zahodov. Koliko ste jih v zadnjem času opazovali? Sončni vzhodi in zahodi so polni prane (življenjske energije).
.
Samo eno priložnost imamo, da bi polno raziskali to čudovito življenje in iz tega kratkega časa, ki ga preživimo na planetu Zemlji kot človeška bitja, potegnili največ. Ampak kako živeti?
.
Izgubljamo se v nesmiselni drami in neuporabnih materialnih stvareh. Lažemo si in lovimo izkrivljene sanje. Navežemo se na situacije, stvari, prepričanja in ljudi ter verjamemo, da smo nekaj, kar nismo. Če bi vsi drug ob drugem stali goli, bi lahko ločili med doktorjem in beračem?
.
Moč izpustiti. Svoboda biti svoboden. Umetnost življenja. Ni mogoče sedaj čas, da se naučimo tudi umetnosti umiranja? Ne bi morali živeti tako, da ko pride naš čas, umremo srečni in z nasmeškom na ustih? Kdor se je naučil umreti, se je odvadil biti suženj.
.
Sprememba. Vse se spreminja. Nič ni večno. Vse je minljivo. Nehaj se upirati spremembi! Čemur se upiramo, vztraja.
.
Navezanost. Večja je navezanost, večja je nesreča. Močnejša je navezanost, močnejša je nesreča. Navezanost je vezana na nesrečo. Vse, na kar se navežemo, se bo sčasoma spremenilo. Znebi se spon navezanosti. Navezanosti na sebe, na »jaz« ali »moj«.
.
Misli. Smo tisto, kar mislimo. Vse, kar smo, nastaja z našimi mislimi. Z mislimi oblikujemo svet. Misli so stvari, imajo neverjetno moč. Misli dvoma in strahu vodijo v neuspeh. Misli se oblikujejo v navade in navade se spremenijo v okoliščine.
.
Um poveljuje. Discipliniraj ga. Ko rečeš, da boš nekaj naredil, to naredi! Drugače boš zaznamoval svoj značaj.
.
Um pozna samo dve dimenziji, preteklost in prihodnost. Um se boji, groza ga je sedanjosti. Nestreniran um ne zna biti v sedanjosti. Če se boš trudil biti v sedanjosti, se bo um upiral. Če ne veš, o čem govorim, poskušaj biti 20 sekund pri miru in opazovati svoje dihanje. In? Kako ti je uspelo? Koliko misli ti je padlo na pamet?
.
V naših mislih si podzavestno predvajamo preteklost, znova in znova, ne da bi se zavedali, da te misli ustvarjajo vse trenutne občutke in čustva, ki so gonilo naših dejanj. Bodi pozoren na to, kam te vodijo misli in zakaj se počutiš tako, kot se. Tvoja dejanja se bodo spremenila, ko se boš naučil poslušati vzorec lastnih misli.
.
Nisi to, kar misliš, da si. Pravilno si oblikuj misli, pa boš najbolje spadal v družbo. Razmišljaj izven okvirjev in mogoče boš postal izobčen kot črna ovca v čredi belih.
.
Jeza, ljubosumje, pohlep in želja po moči so bolezni in zablode uma ter so zelo nalezljive. Rabim sploh še kaj reči?
.
Smo sužnji strahov in hrepenenj. Ta dva dejavnika nadzirata naše življenje. Ko se nam v misli naseli strah, se nenadoma odzovemo in iščemo rešitve. Ko se nam v misli naseli hrepenenje, se v nas nenadoma sprožijo hormoni dobrega počutja. Lovimo hrepenenja in bežimo pred strahovi.
.
Bojimo se smrti in si želimo življenja. Pa vendar počnemo stvari, ki podpirajo naše strahove, in sanjamo o stvareh, ki si jih želimo.
.
Grem v pravem vrstnem redu? Si še z mano? Se ti sploh kaj od tega zdi smiselno? Osredotoči se! Meditiraj!
.
Brez osredotočenja v življenju ne moremo uspeti. Kako lahko uživamo v življenju brez zmožnosti meditacije? To, čemur pravimo uživanje, je začasno. Dopust in zabave se bodo sčasoma končali. Nov avto ne bo več tako zelo nov čez nekaj let. Letni čas se bo zamenjal. Ljudje bodo prišli in odšli. Pravo uživanje in sreča prihajata odznotraj. Le takrat nas sreča lahko spremlja povsod.
.
Vzrok in posledica. Za vsak vzrok je posledica. Odstrani vzrok in posledica bo izginila. Se še vedno sprašuješ, zakaj se je nekaj zgodilo? Se ne spomniš svojih dejanj, ki so vodila v vse reakcije? Vsako dejanje ima namreč nasprotno in enako reakcijo.
.
Opazuj svojo bolečino. Ne odzovi se. Odziv bo bolečino podvojil in postal umsko trpljenje.
.
Opazuj svoje misli. Tvoj način razmišljanja oblikuje tvojo življenje. Vzorec tvojih misli se je začel že v zgodnji mladosti. Če nisi zadovoljen s svojim življenjem, spremeni svoj način razmišljanja.
.
Na stvari poglej iz drugačne perspektive. Spremeni način, kako vidiš stvari, in stvari, ki jih vidiš, se bodo spremenile.
.
Opazuj svoj um. Tvoj um je lahko tvoj najboljši prijatelj ali pa tvoj največji sovražnik. Še Hitler bi se lahko odločil biti Jezus, ampak se je odločil verjeti zablodam svojega uma.
.
Opazuj svoje telo. Občuti občutke. Te občutki so vedno prisotni, ko se tvoje telo z leti spreminja. Če bi ti fotografiral obraz danes in čez dvajset let, bi opazil očitno spremembo v svojem videzu. Bi lahko začutil spremembo, ki se v tebi dogaja? Lahko jo vidiš vizualno, pa bi jo lahko začutil, kako se dogaja? Bodi nepremičen in poglobi se vase. Uživanje je to, da si prisoten v spreminjanju.
.
Če na svojem telesu začutiš dva občutka, enega velikega in drugega majhnega, komaj zaznavnega, opazuj majhnega. Izostril si boš um in sčasoma boš šel globje, v srčiko svojega pravega bitja, in začel boš razumeti zakone narave.
.
Moč nepremičnosti. Vedno smo v pogonu in pozabljamo ustvarjati nepremičnost. Nepremičnost telesa in misli. Ohranjanje nepremičnosti je pot v sedanjost in dovoljuje rojstvo modrosti.
.
Moč Preprostosti. To je ključ k sreči. Ne kompliciraj! Zakaj bi zapletal stvari. Oh, iščeš nekaj posebnega? Nekdo ti je govoril o tem, kako lahko čutiš to ali ono? Ne kompliciraj! Lahko dosežeš višjo raven zavedanja, nad vsem, kar si kadarkoli doživel, če boš sledil tej enostavni formuli: preprostost in ponavljanje. Izberi si eno ali dve stvari, ki ti odgovarjata, in ju pogosto ponavljaj. Ne boj se predanosti, v življenju ti bo postala naravna in življenje zanimivejše.
.
Resnica te bo osvobodila. Govori resnico! Bolje je slišati grdo resnico kot olepšano laž.
.
Moč sprejemanja. Sprejemanje je mnogim lahko težko. Kako lahko sprejmem nekaj, če sem si želel drugačnega rezultata? Oklepamo se predstav o tem, kako bi moralo biti. V glavi si predvajamo to zgodbo in kmalu se začnemo počutiti kot žrtev. To umsko trpljenje postane globoka nesreča. Če izpustimo nadzor iz rok, postanemo svobodni. Kar sprejmemo, postane del tega, kar smo, in življenje se nam odpre novim priložnostim.
.
Moč objema. Objemaj pogosto. Ko objameš, zadrži dvakrat dlje kot navadno. Tvegaj in poskusi zadržati trikrat dlje. Objemanje bo sprožilo nekaj nepopisljivega v tebi in tistemu, ki ga objemaš. Objemanje je terapevtsko in sprosti tvoje telo in um. Če nimaš nikogar, ki bi ga objel, pojdi ven in objemi drevo. Začutil boš ljubezen Matere Narave, ki bo zaokrožila po celicah tvojega telesa.
.
Moč prijateljstev. Obkroži se z ljudmi, ki ti bodo pomagali rasti. Nekoč sem slišal: »Če bi rad nekoga spoznal, poglej njegove prijatelje.« Prijatelji bi morali izzvati tebe in tvoja prepričanja. Prijatelji bi te morali potolažiti v stiski. Prijatelji bi te morali motivirati, da postaneš vse, kar lahko. Prijatelji bi te morali spravljati v smeh. Konec koncev je smeh najboljše človekovo zdravilo.
.
Moč smeha. Bodi discipliniran, ne bodi resnoben. Smej se pogosto. Dobro se boš počutil in privlačil boš ljudi v svoje življenje. Ljudje se radi obkrožajo z ljudmi, ob katerih se počutijo dobro in sproščeno. Smeh prav tako poveča tvoj imunski sistem in metabolizem ter ti pomaga kuriti nezaželene kalorije J
.
Moč sedanjega trenutka. To je vse, kar imamo. Bodi prisoten. Bodi pozoren. Zavedaj se. Življenje živi s polnim zavedanjem.
.
Če se boš kadarkoli znašel na križišču, neodločen, kam bi šel, se spomni tega:
If you go left it’s not right. If you go right there is nothing left. If you go back there is nothing there.
Odloži prtljago in prazne glave stopi naravnost naprej in v neznano. Pojdi po manj prehojeni poti.
.
Če se odločaš med lažjo in težjo potjo, vedno pojdi po težji. Lažja te bo peljala v krogu nazaj na izhodišče. Težja te bo razvijala in ti pomagala rasti.
.
Ko hodiš, hodi 40 % počasneje. Poskusi. Takoj boš začutil občutek miru. Več boš videl, čutil in bolj užival.
.
Pogosto se prizemlji. Planet Zemlja je tvoj dom. Sezuj se. Čevlji so najslabši človeški izum. Ločijo in izolirajo te od enotnosti z vsem, kar obstaja. Sezuj se in se bos sprehodi po travi ali zemlji v naravi. Preprosto je in učinki so neverjetni.
.
Vadi jogo. Tvoje telo je čudovito glasbilo, nauči se ga igrati. Tvoje telo je orodje, nauči se ga uporabljati. Tvoje telo je vozilo, vzdržuj ga. Tvoje telo je zavetišče in osebni tempelj, prijetno z njim živi. Tvoj um je gonilo, nauči se z njim upravljati.
.
Pozabi preteklost. Preteklost je zgodovina. Pozabi utvare o prihodnosti. Prihodnost je uganka.
The present is a gift, that’s why it’s called the present.
.
Denis Dronjić Direktor Bikram Joga Ljubljana studia na Rudniku

Comments are closed.