Intervju

Medicinski učinki Bikram joge
Bikram joga je uspešnica predvsem zaradi domnevno pozitivnih medicinskih pa tudi lepotnih učinkov. Z njeno pomočjo naj bi izboljševali prožnost telesa, ker je v vročem okolju mogoče hitreje pokuriti kalorije, velja za učinkovito shujševalno metoda, pomagala naj bi pri gradnji kostne gostote, zato je še zlasti priporočljiva za ženske pred meno, olajševala naj bi stres ter blažila simptome depresije, krepila kardiovaskularno funkcijo, zmanjševala nivo glukoze v krvi ter tako zmanjševala tveganje na sladkorno bolezen, poleg tega pa naj bi negovala in pomlajevala kožo, saj se zaradi potenja poveča cirkulacija krvi, zato v celice prihaja več kisika.
O pozitivnih zdravstvenih učinkih tople joge je sicer bolj malo znanstvenih raziskav; leta 2011 so v Journal of Exercise Science and Fitnessporočali, da najmanj 20 treningov v obdobju 8 tednov drastično pripomore k povečanju občutka prisotnosti ter zmanjšuje stres in izboljša ravnotežje in prožnost. Raziskava v revijo Journal of Bodywork & Movement Therapies iz leta 2013 je ugotovila, da se je po osemtedenskem ukvarjanju z bikram jogo pri debelih ljudeh srednjih let izboljšala toleranca na glukozo in to brez stranskih učinkov.
Denis Dronjič, inštuktor bikram joge
»Z bikram jogo sem v red spravil svoje telo«
O bikram jogi smo se pogovarjali z Denisom Dronjićem, certificiranim bikram joga inštruktorjem, ki v studiu na Rudniku kot edini v Sloveniji izvaja izvorno bikram jogo, s katero se ukvarja že 15 let. Rojen Ljubljančan, ki se je pri desetih letih z družino preselil v Kanado, se je pred tremi leti in pol vrnil k nam in pozornost takoj pritegnil, ko je s svojimi učenci jogijske položaje izvajal kar na Tromostovju.
Kdaj si začel prakticirati jogo in zakaj si izbral prav to disciplino?
Trenirati sem začel leta 2005 in to povsem slučajno. Do tega so me pripeljala strašne bolečine v hrbtenici, zaradi katerih nisem mogel vstati iz postelje in iti do kuhinje. V bolnici so mi dali morfij in postavili diagnozo: pritisk na spodnji del hrbtenice, saj sta dve vretenci stiskali disk. Vse življenje sem dvigal uteži, skakal sem iz hiš in nasploh mislil, da sem neuničljiv, da lahko delam, kar mi pride na pamet. Kasneje v življenju se je pokazalo, kako zelo je trpelo moje telo.
Zdravnika sem vprašal, kaj naj naredim in na izbiro mi je dal tri možnosti: operacijo, protibolečinske tablete in raztezalne vaje. Odločil sem se za zadnjo možnost in se spomnil prijateljice, ki me je le nekaj dni prej vabila na ure bikram jogo. Dva dni kasneje sem šel na prvi trening. Od takrat bikram jogo prakticiram vsak dan. Od takrat nimam več nobenih bolečin!
Zakaj je še dobra bikram joga?
Z njeno pomočjo lahko po poškodbi dosežeš 100 % okrevanje. Tudi tukaj govorim iz osebne izkušnje, saj mi je prav joga omogočila, da sem pozneje okreval tudi po poškodbi z motorjem. Desno nogo mi je iztrgalo iz kolka, zlomljeno pa sem imel tudi levo nogo in obe rameni, v možganih pa krvavitve. Srečen sem, da sem preživel.
6 mesecev sem bil v bolnišnici in 9 mesecev na vozičku. Moral sem se naučiti ponovno hoditi. Zaradi atrofije skorajda nisem imel mišic. Na trening bikram joge sem prišel z berglami. Nisem mogel stati na dveh nogah, kaj šele na eni, med vajo sem bruhal, saj sem jemal ogromno zdravil. Imel sem 11 operacij. Zdaj niti tega ne vem več dobro, kje sem bil poškodovan. Če bi nehal vaditi, bi verjetno spet začutil bolečine.
Kaj je razlika med bikram jogo ter običajno jogo?
Pri topli jogi se naša notranja temperature dvigne na 37 stopinj Celzija, kar je za funkcioniranje telesa optimalna temperatura. Če se spusti ni dobro, če se poviša prav tako ne. Ko sobo ogrejemo na 40 stopinj Celzija, se temperatura telesa ne zviša, saj imamo žleze, ki pomagajo ohlajati telo, kar se začne dogajati s potenjem. Notranja temperatura telesa se ne poviša, zunanja temperatura pa naraste, kar mišicam, sklepom in ligamentom omogoči, da postanejo bolj fleksibilni.
Zaradi toplote pride v telesu do vesoldilacije, kar pomeni, da se žile in arterije razširijo in odprejo, kri pa se začne svobodneje in hitreje pretakati po telesu in postane redkejša.
Zaradi globokega dihanje preko nosu, ki ga prakticiramo na vaji, v kri prihaja več kisika, kar pomeni, da telo hiperoksigeniramo, se pravi, da vanj pripeljemo več kisik. Kisik prenašamo po vsem telesu in tako nahranimo vse celice in organe. Za bikram jogo radi rečemo, da je kot bencinska črpalka. Prideš in telo napolniš z energijo, hranili. Za človeka je prva hrana njegov dih.
Brez hrane si lahko več tednov, brez vode si lahko več dni, brez zraka pa samo nekaj minut. Večina ljudi sploh ne ve, kako je treba dihati. Bikram joga – gre za sekvenco 26 položajev in dveh dihalnih vaj, je vedno enaka in jo je treba ponavljati dan za dnem. Ustvarjena je tako, da med vadbo dela celo telo, od malega prsta na nogi in roki do nosu.
Gre za genijalno zaporednje položajev, ko te en položaj že pripravi na naslednjega. Žal so izvorno obliko bikram joge že začeli spreminjati. Zakaj spreminjati nekaj, kar deluje? Bikram joge ne bi učil, če njenih pozitivnih učinkov ne bi preizkusil na sebi. Svoje telo sem spravil v red, pa čeprav so mi zdravniki rekli, da bom vse življenje invalid.
Ali je joga dobra za ženske? Sprašujem, ker je bilo pred davnimi časi v Indiji to rezervirano za moške, askete, ki so študirali vede. Danes jogo prakticirajo povečini ženske?
Res je, včasih so ženske to lahko počele samo naskrivaj, saj je šlo za izključno moško zadevo. Danes ženske trenirajo več kot moški, predvsem zato, ker mediji jogo prikazujejo kot žensko aktivnost. Promovirajo jo seksi suhljata dekleta, ki so povečini obdelana s fotošopom. S tem sugerirajo, da moraš izgledati tako, če hočeš prakticirati jogo, kar je daleč od resnice.
Joga je koristna tako za žensko kot moško telo, ne glede na to, v kakšnem stanju se nahaja.
K vadbi spodbujam tudi tiste moške, ki se ukvarjajo s tekmovalnim športom. Govorim jim: “Če želiš biti najboljši, moraš v trening vključiti še bikram jogo. Če se boš osredotočil samo na moč, ne boš fleksibilen in ne boš imel ravnotežja.”
Nekateri kritiki pravijo, da gre pri bikram jogi bolj za šport kot pa duhovno prakso, kar je joga v osnovi.
Na svojih urah joge ne učim duhovnosti, česar si ne bi niti upal. Učim jogijske položaje, ki so ustvarjeni tako, da pomagajo doseči enotnost in združevati nasprotujoče si sile. In to je bistvo joge – združevati. Ko začneš povezovati um in telo, dih in srce in tvoji organi začnejo delovati v popolnem sozvočju drug z drugim, se bo v tebi zagotovo začela prebujati tudi duhovnost.
Written by: Polona Frelih

Comments are closed.