Bikram joga: pravi vrelec mladosti

Navdušenci nad Bikram jogo že dolgo časa to vadbo hvalijo kot univerzalno zdravilo za vse. Zdaj se z njimi strinja tudi zahodna medicina.

~Heather Quinlan~

Prejšnji mesec sem praznovala svoj 40. rojstni dan. Vedno sem približevanje te prelomnice potiskala nekoliko v podzavest, kar je še ostanek iz časa, ko sem mislila, da si pri štiridesetih pa že “star”. Največja ironija pri vsem skupaj pa je, da se v teh letih počutim tako dobro, kot še nikoli poprej. Fizično in mentalno sem močnejša, kot sem bil v svojih dvajsetih. Spim mnogo bolje, tečem lahko brez bolečin v kolenih, ki so me pestile v mlajših letih in še nikoli me ni niti enkrat zabolelo v hrbtu, s čimer pa ima večina ljudi mojih let redne težave. Za vse to se lahko zahvalim Bikram jogi.

V svojih zgodnjih dvajsetih sem imela službo za polni delovni čas v centru New Yorka, ki je s seboj prinesla tudi dolgotrajne vsakodnevne vožnje, zato sem vadbo poskusila stisniti v natrpani urnik kamorkoli mi je uspelo, ponavadi so bili to vikendi. Nekega dne sem se odzvala na povabilo na tek na 15 km. Mislila sem, da to ne more biti nič posebnega. Konec koncev sem lahko brez problema pretekla 30 minut na tekalni stezi. Kako neki bi bilo to karkoli drugače od sposobnosti preteči 15 km? Napačno razmišljanje. Izkazalo se je za eno najbolj strmih poti, kar sem jih kadarkoli pretekla. Uspelo mi je, vendar pa je bila edina nagrada vztrajna bolečina v kolenu, ki se je kar nisem mogla znebiti. Takrat sem se odločila, da je končno prišel čas, da tudi jaz preverim, zakaj vsi tako hvalijo jogo.

Obiskala sem v prav vsak jogijski studio v svoji bližini. Poskusila sem vadbe, ki so vključevale veliko sedenja in dihalnih vaj, nekaj vadb s

pripomočki, vadbe s petjem in vadbe, ki so se končale tako, da sem bila pokrita z udobno odejico. Vedno znova sem dobila občutek, da nimam pojma o ezoteriki in da to enostavno ni zame. Na koncu sem poskusila še z Bikram jogo. O tej vadbi nisem vedela ničesar, zato je bila ugotovitev, da trening poteka v ogrevani sobi, nekoliko šokantna. Po svojem prvem 90-minutnem srečanju nisem imela pojma, kaj se je pravzaprav pravkar zgodilo. Potila sem se od glave do pet in kljub temu sem se počutila kot milijon dolarjev. Naslednji dan sem se vrnila po še in dan za tem po še več in nadaljevala z vadbo joge vse do danes, kar skupaj nanese približno 15 let.

Bikram joga povezuje 26 starodavnih položajev iz hatha joge v enkratno zaporednje s terapevtskim učinkom in dodaja dve dihalni vaji, vse skupaj pa poteka v sobi ogrevani na 40 stopinj s 40% vlažnostjo. Vročina poveča krvni obtok in omogoča lažje raztezanje mišic. V 90 minutah vsakega srečanja obdelate prav vse glavne sisteme telesa. Vadba se začne s pranajama jogijskim dihanjem, s čimer se telo napolni s kisikom. Za tem sledi zaporedje vaj upogibanja hrbtenice v vse štiri strani za pravilno držo. Prav tako z večkratnim raztezanjem hrbtenice vzdržujemo njeno gibljivost in ustvarjamo prostor med vretenci, kar postaja s starostjo čedalje bolj pomembno.

Ko je vaša hrbtenica zadovoljna, se počutite bolje in to ni naključje. Vsi živčin končiči iz hrbtenice gredo v organe in že po 15 minutah vadbe lahko vaši organi zopet delujejo optimalno.

Naključen ni prav noben element v Bikram jogi. Med izvajanjem in vztrajanjem v položajih ustvarite v telesu učinek Esmarchove preveze, podobno, kot bi svoje organe oželi kot umazano krpo. Nato se postavite in v miru dovolite, da skozi vaše žile steče sveža kri, polna kisika, ki vas v trenutku poživi.

Poleg procesov, ki se dogajajo v fizičnem telesu, pa ima vse skupaj še močno umsko komponento. Vsak studio je opremljen z ogledali in dobro razsvetljen. Če vam torej nekega dne ni všeč, kar vidite, pred tem ne morete nikamor pobegniti. Najtežje se je spoprijeti prav s to samorealizacijo, ki jo omogoča Bikram joga, vendar pa se to spremeni, ko se um in pogled preusmerita na podlagi vseh novih spoznanj o sebi in

ugotovitev, da ste sposobni mnogo več, kot ste bili kadarkoli prepričani. Postanete svoj najboljši učitelj in naučite se, kako vzljubiti sebe.

Danes je po svetu več kot 600 studiev Bikram joge in ne glede na to, ali se udeležite vadbe v Massachusettsu ali v Tasmaniji, so vaje vedno enake. Vse vadbe vodijo certificirani učitelji Bikram joge, ki učence vodijo s posebej izdelanim dialogom. To je 90 minut meditacije v gibanju, pri kateri se um osredotoči na vsak del telesa in ga osvobodi vplivov zunanjega sveta. Najbolje pri vsem skupaj pa je, da je zaporedje primerno za prav vsakogar in za prav vsako telo, ne glede na telesno težo, kondicijo, starost ali fizične omejitve. Jogo lahko vadite tako, če ste najbolši atlet na svetu kot tudi, če imate resne poškodbe.

Poznam primere učencev, ki so začeli, ko so bili stari 18 let in učence, ko so začeli v svojih osemdesetih. Obe skupini sta skozi čas opazili napredek v izvedbi položajev, vendar pa je pravi cilj boljša kvaliteta življenja zunaj jogijskega studia. Emmy Cleaves je ena najstarejših in najbolj priznanih učiteljic Bikram joge. Njen nasvet je: “Pomembno je le, da pridete”. Če lahko stojite z nogami na tleh, ste pripravljeni. “Naredite toliko, kolikor gre pri vsaki vadbi, po svojih sposobnostih gibljivosti.” Z vztrajnimi ponovitvami vaj se biomehanika telesa spremeni in s tem se učinek vadbe na telo še poveča. Zaporedje vaj se na papirju zdi precej enostavno, vendar pa so rezultati in proces, ki se odvije skozi zaporedje položajev, izjemno zdravilni.

Bikram jogiji že desetletja hvalijo učinke joge in pravijo, da zdravi vse od kroničnih bolezni do artritisa, depresije, problemov s hrbtenico, prebavo, odpravlja prekomerno težo in še mnoge druge probleme.

Ne verjemite mi le na besedo. Zahodna medicina je končno odprla oči za starodavno prakso joge. Študija o Bikram jogi in kardiovaskularnem zdravju je dokazala, da z vadbo arterije postanejo bolj prožne in da je imelo največji vpliv na arterije (v primerjavi z drugimi vajami) raztezanje. Še ena študija je pokazala izboljšano kvaliteto življenja pri depresivnih ljudeh, ki so jogo vadili dvakrat tedensko v obdobju dvanajstih tednov.

Študije Državne univerze Kolorado in Splošna bolnišnica Massachusetts sta ugotovili, da Bikram joga pripomore h kardiovaskularnemu zdravju s povečevanjem prožnosti arterij in da je imelo raztezanje (v primerjavi z

vajami) na arterije največji učinek. Še ena študija je pokazala izboljšanje kvalitete življenja pri klinično depresivnih ljudeh, ki so jogo vadili dvakrat na teden v 12 tedenskem obdobju. Pure Action joga je neprofitna organizacija, ki je posvečena raziskovanju joge in njenih zdravilnih učinkov, bo organizirala 21. oktobra 2017 drugo konferenco o raziskavah joge. Njihov cilj je, da bi se v prihodnosti joga lahko uporabljala kot terapija v ameriških in globalnih zdravstvenih sistemih. Poskusiti in prepričati se mora vsak sam, Bikram joga pa je dobra zdravstvena preventiva za dostopno ceno. Prav zares je zdravo življenje na recept. Izvedbe vseh poz si lahko ogledate TUKAJ.

Heather Quinlan je certificirana inštruktorica Bikram Yoge in zdravstvena trenerka.

Comments are closed.